Sofia Ægdonor Aagaard Klinik

17 marts 2021

Mit valg om at blive ægdonor

Aagaard Klinik logo

Forfatter

Aagaard Klinik

Det kan være svært at tage stilling til det at være ægdonor. Der kan opstå mange overvejelser omkring det, og det er endnu ikke særlig udbredt at gøre, og kan derfor være uoverskueligt at finde rundt i. Oveni kan det være svært at finde andre kvinder, der kan dele ud af deres erfaring. Heldigvis bliver det dog nemmere og nemmere. Det synes jeg personligt er super vigtigt, da det kun er med til at give et bedre grundlag til at skulle tage valget om at være ægdonor eller ej.

Førte gang jeg selv hørte at man kunne være ægdonor var tilbage i 2016. Jeg faldt over en kapagne Aagaard Klinik kørte, i forbindelse med en lovændring om ægdonation. Det både ville give ægdonoren en bedre kompensation og det ville give forældre lov til at modtage æg til flere børn fra samme donor. Begge to vigtige og gode tiltag.

Da jeg først læste, at man kunne donere sine æg, var jeg lidt skeptisk. Hvordan kunne det lade sig gøre? Hvad ville det få af betydning for ægdonoren i fremtiden?

Ikke desto mindre synes jeg at det lød spændende, så jeg valgte at kontakte Aagaard klinik, for at komme ud til en samtale.

Det er almindelig viden at mænd kunne donere sæd, og jeg har selv flere veninder der var kommet til verden ved hjælp af donorsæd. Men det at jeg som kvinde, havde mulighed for at hjælpe andre kvinder der var ufrivilligt barnløse, var på det tidspunkt helt nyt for mig.

Til samtalen snakkede jeg med en læge, vi talte både om det helt praktiske, men også omkring de tanker man kunne gøre sig inden man meldte sig som ægdonor.

Efterfølgende havde jeg selv mange grundige overvejelser. Der var alt det praktiske: det kræver at man holder pause fra sine p-piller, at man dagligt tager hormoner i 10-14 dage, kommer til scanninger og så var der selve ægudtagningen.

Det virkede stadig uoverskueligt selv efter samtalen, men jeg havde følelsen af at der på Aagaard klinik virkelig var nogle søde og ikke mindst dygtige folk der kunne guide og hjælpe mig med den del.

Derudover havde jeg også en nysgerrighed omkring det, og jeg var sikker på at jeg også selv kunne lære rigtig meget af det. Bare i min indledende research var jeg allerede blevet en hel del klogere.

Udover det praktiske så var der alle tankerne omkring det at donere sine æg. Det blev jeg faktisk hurtigt afklaret med, det ville jeg gerne. For mig handlede det primært om at få overblik over alle de praktiske overvejelser, så jeg var sikker på at det ikke ville påvirke min egen mulighed for at få børn i fremtiden.

Tanken om at skulle donere mine æg, altså mine gener, kom jeg altså hurtigt til tåls med. De børn der (forhåbentligt) ville blive født, ville have en mor og måske endda to forældre, der ville elske dem, opdrage dem og børnene ville modtage deres værdier og personligheder, og altså ikke mine egne. Det ville ikke have noget med mig at gøre, det ville aldrig være mit barn.

Det at jeg donerede mine æg ville betyde at en kvinde eller et forældrepar der længde havde gået og forsøgt og ventet på at få barn, kunne få deres største ønske opfyldt. Det ville virkelig være et ønskebarn.

Jeg havde også en tanke om, at hvis situationen var omvendt, hvis det havde været mig selv, og altså mine æg der ikke var sunde og raske, så ville jeg da have ønsket at nogen gjorde det for mig.

Den dag i dag har jeg doneret æg seks gange, og jeg er ifølge loven så at sige færdig med at donere mine æg. Man må ikke donere flere gange end 6. Jeg har aldrig fortrudt det, og det har virkelig givet mig en anderledes form for glæde. Når jeg har doneret, har jeg til tider forestillet mig det opkald, hvor en kommende mor eller far har fået besked på, at nu var der altså en donor klar til at give æg, så de kunne få mulighed for at blive forældre. Hver gang har jeg fået et smil på læben.

Da jeg selv havde doneret 2 eller 3gange, valgte en af mine rigtig gode veninder også at blive ægdonor. Det syntes jeg virkelig var fedt, for så havde jeg en at sparre med, en som vidste hvordan det var. En som man kunne dele det med og sige ”Puha, jeg føler mig lidt oppustet, der er også kun 3 dage til ægudtagning” og så vidste hun lige hvad det var for en følelse man snakkede om.

Derfor vil jeg bare også rigtig gerne sige, at hvis man før, under eller efter valget om at blive ægdonor har brug for at skrive spørgsmål eller bare dele noget med en der ved hvad man taler om, så må man rigtig gerne skrive til mig. I kan finde mig på Instagram som @sofia_brogaard :-) 

Vil du vide mere omkring at blive ægdonor, så kan du læse mere her.

Indlægget er udelukkende baseret på Sofias eget forløb.
Sponsoreret indlæg.

Share this